Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyák világában 2 csoport létezik : a keverék kutyák , akik 2 vagy több fajtiszta kutyától származnak ; és a nemesített , fajtiszta kutyák , a nemesített fajtákat kb. száz évvel ezelőtt tenyészteték ki. Persze van olyan fajta is , amely több éve létezik . A fajtisztákat különböző munkára tenyésztették ki . Pl.: a Yorkit egér- és patkányfogónak , az Alaszkai malamutot igazi munkakutyának tenyésztették ki . A keverék kutyák után a 'rendben' a nem fajtiszta kutyák következnek . A keverékek 2 fajtiszta kutya szaporodásakor születnek , a nem fajtiszták pedig több , mint 2 kutyától származnak .Az összesnek megvan a maga hátránya és előnye . (Aképen először fajtiszta , a 2. kép keverék , a 3. nem fajtiszta kutyust muta t)

Kép

A fajtatiszta - .Pontosan tudni lehet , mi várható el az adott fajtától            .Kiválaszthatjuk az ízlésünknek megfelelőt .                                                       .A fajtiszta állatokat rendszerint nagy odafigyelésssel nevelik , így könnyen kapunk egészséges állatot.                                                                                 

.A fajtiszták a legdrágábbak
.Egyes fajták hajlamosak bizonyos örökletes betekségekre                             .Egyes fajtákat nehezebb beszerezni mert ritkák , vagy mert sokan keresik őket

A keverék - .Olcsóbbak , mint fajtiszta társaik                                    .Renszerint ellenálóbbak , de ez nagyban függ a szülőktől és hogy milyen genetikai jegyeket örököltek                                                                         .Mivel a keverék fajtákat az esetek többségében szándékosan hozzák létre , gondosan nevelik őket . Ez  rendszerint azt eredményezi , hogy az állatok egészségesek  és alkalmazkodnak a környezetükhöz.

.A keverékekhez nem könnyű hozzájutni , különösen , ha ritka fajtát szeretnénk .                                                                                                         .A fajták karakterjegyeinek és nevelésüknek köszönhetően egyes keverékek meglehetősen robbanékonyak

Nem fajtiszta - .Ingyen vagy nagyon olcsón hozzájuthatunk .                       .Nagy a szín és típusválaszték .                                                                   .Általában könnyű beszerezni .                                                                      .Egészségügyi szempontból általában nincs velük gond .

.A szülők ismeretlenek , ezért nem lehet megjósolni a kutya küllemét és jellemét sem .                                                                                                 .Nem minden esetben lehetünk biztosak abban , hogy az állatot megfelelő körülmények közt nevelték , érdemes utánanézni különböző betegségekre utaló jegyekre és viselkedési zavarokra .